Předadventní zastavení

20. 11. 2015
Denisa Kolínská

Čtvrteční devatenáctý listopadový podvečer byl na Chyšecku velice pochmurný a hlavně větrný. Přesto shromáždil většinu chyšeckého, i okolního, obyvatelstva do místní základní školy. Nebylo divu, vždyť Základní škola Chyšky je pozvala na tzv. "Předadventní zastavení".

Vánoční stromek a další vánoční výzdoba školního vestibulu uvítaly přicházející návštěvníky, rodiče, prarodiče či hosty. Přišel i samotný chyšecký starosta Miroslav Maksa.

Na všechny dýchlo kouzlo Vánoc, i když si na ně ještě nějaký ten týden musíme počkat.

Zaplněný vestibul ještě šumí a úderem šestnácté hodiny se již ozývá vánoční píseň. První potlesk a slovo si bere  ředitelka školy Monika Bardová:

"Dobrý den, dovolte mi, abych vás všechny přivítala u nás ve škole, tentokrát ještě v době předadventní. Chtěli bychom, abyste se s námi chvíli zastavili v tom každodenním shonu a prožili s námi příjemné pozdní odpoledne. Vánoční písní vás přivítal Jiřík Jindra a dále se vám představí naši hudebníci, a to malí i ti starší. Nejdříve to budou děti z prvního stupně: Jiřík Jindra, Honzík Kolář a Jiřík Lívanec."

Po doznění těchto malých hudebníků musel každý konstatovat, že chyšecké děti jsou hotoví "muzikanti".

Ředitelka uvádí další vystupující těmito slovy: "Nyní vám zazpívají děvčata: Vlasta Jindrová, Violka Zemanová, Kateřina Bolková a Stela Fridrichová." Co se týče zpěvu, je vše jasné, chyšecká škola je zpěvná a samotný potlesk zaplněného vestibulu to jen potvrzuje.

"Teď uslyšíte tři skladby v podání starších dětí. Zahrají Vlasta Jindrová, Tomáš Koudelka a Stela Fridrichová. Tuto část zahájí zpěvem Vlasta Jindrová.", uvádí další číslo programu usměvavá ředitelka. I po vystoupení dětí druhého stupně zaznívá bouřlivý potlesk.

A to již Monika Bardová uvádí poslední část kulturního programu: "Na závěr celého hudebního bloku vystoupí děti z prvního stupně s pásmem básniček a písniček." Chyšecká škola má v současnosti více prvostupňových dětí a při jejich společném vystoupení to bylo úžasné.

Jak říkal jeden z přítomných tatínků:" To je síla." A měl pravdu. Odměnou pak byl dlouhotrvající potlesk.

"Vánoce jsou pro děti ještě daleko, ale pro nás dospělé už pomalu přichází čas vánočních příprav. My jsme pro vás nachystali prodej různých vánočních výrobků a dekorací. Chtěla bych poděkovat všem hostům, kteří přišli do naší školy, aby nám připomenuli nadcházející svátky. Jsou to: Vlasta Bardová, která přivezla z Branic svoje vánoční drobnosti, Janu Hryzovou s voňavými a překrásně nazdobenými perníčky, paní Kollingerová z milevského květinářství Romantik, pletení z papíru nám představí Marie Petříková, paní Milena Vošahlíková nabízí 3D obrázky a vánoční věnce a svoje papírové výrobky přivezla i Zdenka Zdeňková z Branic.

Dále děkuji maminkám pí Pintové, Zemanové a Ondráčkové, které připravily k prodeji pro své děti perníčky, vánoční pečivo a sýry.

Děkuji všem dětem, které zde prodávají své výrobky nebo nám pomáhají s organizací.", těmito slovy zakončila ředitelka úvodní slavnostní vystoupení chyšeckých školáků a všechny přítomné pozvala na předadventní zastavení a k nákupu nádherných vánočních výrobků, které lákaly nejen k nakouknutí, ale i k prodeji. Vestibul a přilehlé třídy opět šuměly. Prodávalo se o sto šest, výrobky šly na odbyt, děti byly
spokojené. Atmosféru slavnostního večera doplňoval i školní vánoční strom.

Chyšecká škola se pomalu vyprazdňovala, na večerní obloze byly pouze tmavé mraky, a kroky všech směřovaly do teplých a útulných domovů. Další akce, kterou uskutečnila chyšecká škola pro rodiče, prarodiče i širokou veřejnost, měla svůj půvab, nádech předvánočního období a velký ohlas spokojených návštěvníků."

 

Mgr. Josef Fuka

 

fotogalerie byla smazána