Slavnostní rozsvícení vánočního stromu na návsi v Chyškách

30. 11. 2015
Monika Bardová

Chyšky - Sobotní poslední listopadový podvečer shromáždil většinu chyšeckého i okolního obyvatelstva před chyšeckou farou.

Přestože teploměr ukazoval nulovou hodnotu, foukal jihozápadní, velmi studený a ostrý vítr, bylo zataženo. Nikoho však ani nenapadlo kňourat, že je mu zima. Nebylo přece divu, vždyť zde probíhalo zahájení adventu, které pořádala obec Chyšky spolu s chyšeckou školou. Úvod patřil chyšeckým školákům. Všechny přítomné pak uvítal chyšecký starosta Miroslav Maksa, připomenul období nadcházejícího adventu i Vánoc, hodně štěstí, zdraví, lásky, pohody a bohatého Ježíška. Vzápětí se z mikrofónu ozývá hlas Moniky Bardové, ředitelky místní školy, která rovněž přivítala zaplněné prostranství chyšecké fary, popřála šťastné adventní období i krásné vánoční svátky. V mrazivém podvečeru velký obdiv sklidili chyšečtí školáčci, kteří pod vedením svých vyučujících připravili bohatý a zajímavý kulturní program. Kuchařkami školní jídelny byl připraven i teplý čaj a jak řekl starosta:" I něco teplého do žaludku".

Za farou byl i ohníček a zde si mohli zájemci opéci jablko. Po zdařilém kulturním pásmu se všichni odebrali za cinkání zvonečků na chyšeckou náves k připravenému toužebnému rozsvícení vánočního stromu. Zraky všech se pak upnuly na rozzářený vánoční strom, ale  i na betlém pod rozsvíceným vánočním stromem. Vkusně zhotovené ovečky i jesličky nikomu neunikly, zvláště těm nejmenším.

Do svých domovů se všichni rozcházeli s pocitem klidné duše a toužebného očekávání nadcházejícího adventu a Vánoc.

Mgr. Josef Fuka

 

fotogalerie byla smazána