Obnovitelné zdroje energie

5. 4. 2016
Denisa Kolínská
ekoškola

 

Uhlí, ropa, zemní plyn vznikly velmi složitými procesy v důsledku horotvorných dějů z předvěkých organizmů před mnoha miliony let. Označují se proto jako fosilní paliva. V současné době jsou hlavním energetickým zdrojem, získává se z nich asi kolem 86% energie.  Fosilní paliva se neobnovují a jejich zásoby se snižují. Odhaduje se, že zásoby uhlí máme na 100 – 150 let. Velmi závažné je znečišťování ovzduší látkami vznikajícími při spalování fosilních paliv. Jde především o oxid uhličitý, který významně přispívá ke zvyšování skleníkového efektu.

Z toho vyplývá, že problém v případě fosilních paliv nepředstavuje nyní ani tak nedostatek zdrojů jako spíše odpady při jejich užívání. V každém případě je neprozřetelné spoléhat na dlouhodobé využívání ropy, uhlí a zemního plynu jako zdroje energie. Pozornost je třeba zaměřit na obnovitelné zdroje energie, které člověk využíval od nepaměti.

1. dubna žáky ZŠ Chyšky podrobněji s obnovitelnými zdroji seznámila členka občanského sdružení Jihočeské matky paní Monika Wittingerová. V České republice se využívá biomasa, voda, vítr, slunce a geotermální energie. Snahou je zvýšit podíl obnovitelných zdrojů. Například ve Švédsku se podílejí 49%, u nás je to zatím mnohem méně. Na přednášku navazuje výstava, která doplňuje informace o daném problému,  a za čtrnáct dní  15. 4. absolvují  žáci kvíz. Tři nejlepší řešitelé získají drobné dárky.

 

fotogalerie byla smazána