Sobě blíž

5. 4. 2016
Denisa Kolínská

     Sobě blíž – to byl název vzdělávacího projektu, který vyhlásily Památník Lidice, příspěvková organizace Ministerstva kultury ČR, a Kulturní památka Lety. Projekt určený pro žáky 8. a 9. ročníku se uskutečnil 5. dubna a byl další ze společných akcí chyšecké a sepekovské základní školy. Výukový program v Kulturním domě Lety u Písku byl složen ze dvou částí. V první části se žáci seznámili s romskou hudební skupinou Gipsy.cz a zpěvákem Radkem Bangou, zhlédli tradiční romské tance, které předvedla skupina Čiriklore a seznámili se s dějinami a romským holocaustem. Druhá část byla věnována památníku Lety formou odborné přednášky historika Vojtěch Kyncla, promítání dokumentárního filmu Lety – nehodni žití a prohlídce Kulturní památky Lety.

     Cílem projektu bylo utváření pozitivních postojů u žáků k jinakosti a kulturní rozmanitosti. Žáci se dozvěděli, jaký vliv měly události druhé světové války na romské občany. Projekt upozornil na historii Kulturní památky Lety a vedl žáky k uvědomění, jaké demokratické možnosti má dnešní občan a v jak odlišné situaci byli za druhé světové války lidé, kteří byli zbaveni lidských práv a svobod.

     Pořadatelé akci perfektně zorganizovali, zprostředkovali nám zdarma autobusovou dopravu a postarali se o to, že jsme se zpátky do školy vrátili spokojeni, s novými zážitky i s otázkami k zamyšlení.

fotogalerie byla smazána