Masopust

5. 2. 2008
(system)

fotogalerie

Letos jsme masopust na naší škole pojali formou průvodu masek po Chyškách. Po první vyučovací hodině se žáci, učitelé, paní uklízečky i s panem školníkem sešli před školou. Zde následovalo pár fotek do kroniky a poté již mohl náš průvod vyrazit. Hojnost a originalita masek neznaly mezí – k vidění byli skřítci, vodníci, berušky, čarodějnice, housenka, jeden bezdomovec a plno dalších úžasných masek. Pan školník v převleku indiána hrál na harmoniku a jeho doprovod tvořily dvě půvabné indiánky i s dětmi. Pedagogický sbor převlečený za žáky (v podkolenkách a s culíkama a s taškami na zádech) doprovázel paní ředitelku v převleku staré dámy (krajkový límeček, brož na klobouku, silné brýle), kterou musel vézt průvodem kůň s vozíkem.

Poté, co náš průvod prošel klidným tempem předem určenou trasu, jsme se zastavili před kostelem. Tady nás měl přivítat pan starosta. Jaké bylo naše překvapení, když se ve dveřích obecního úřadu objevil Bakus se svým ženským doprovodem a zdviženýma rukama nás vítal. Mluvčí školního masopustního průvodu, prezidentka Jiřinka Dvořák z deváté třídy, předala panu starostovi klíč k uzavření masopustu a nařídila 40denní půst. Jelikož pod maskou Bakuse poznala pana starostu pozvala, ho ještě před postní dobou na řízek do školní jídelny. Slavnostní oběd včetně masopustních listů pro nás připravily naše kuchařky. Každý z účastníků průvodu ještě dostal koláč a pokračovalo se dál.

Na návsi se náš průvod opět zastavil. I zde jsme byli pohoštěni, tentokrát koblihami. Fotilo se ostošest, někteří byli ve svých maskách doslova k nepoznání. Nenašel se snad nikdo ze školy, kdo by masku neměl. Pomalým tempem jsme se vraceli zpět ke škole a pochutnávali si na koblihách a koláčích.

Celý masopust se povedl. Na nízký počet masek jsme si rozhodně nemohli stěžovat. I počasí se vyvedlo na výbornou, neboť svítilo sluníčko. Doufáme že se školní oslavy masopustu stanou na naší škole další tradicí.

Tadeáš Vaverka a Lukáš Souček, 9. třída