Sdružení TEREZA

8. 7. 2008
Karolina Tvrdíková
ekoškola

Sdružení TEREZA pomáhá učitelům se zařazením ekologické výchovy do výuky a se zaváděním metod aktivního vyučování na základních a středních školách od roku 1990. V současnosti se jen našich programů účastní přes 40 000 dětí z 500 základních a středních škol z České republiky.

TEREZA nabízí 3 dlouhodobé programy pro školy-GLOBE,Ekoškola,Les ve škole,škola v lese.Projektu Les ve škole,škola v lese se zúčastnilo přes 270 škol z celé ČR.42 škol pak zaslalo o svém zpracování programu závěrečné zprávy.

Zprávy se hodnotily ve dvou kategoriích, podle toho, zda škola začala s programem v letošním školním roce (kategorie začátečníci) nebo již pracuje na programu déle (pokročilí). Již tradičně komise složená ze zástupců Sdružení TEREZA a Lesů ČR, kteří jsou garantem programu, vybrala z každé kategorie zprávy tří škol. Na lesní setkání byli za vynikající práci v programu Les ve škole a za dobře zpracovanou zprávu vybráni v kategorii pokročilí ZŠ a MŠ Raškovice,ZŠ Rosice a ZŠ a MŠ Choryně (všechny z Moravy), v kategorii začátečníci ZŠ Laškov,ZŠ a MŠ Jindřichov (Severní Morava) a ZŠ Chyšky z Jihočeského kraje.

Zástupci šesti škol z ČR se sešli od 18. do 20.6.2008 v CHKO Jeseníky na lesním setkání za odměnu, a to vždy 5 žáků s učitelem. Děti zde prezentovaly ostatním celoroční práci a byl pro ně připraven třídenní tématicky zaměřený program ve spolupráci s lesními pedagogy. Pěší turistikou (11 km)si prohlédly vrcholy Jeseníků Ramzová,Černava,Šerák,Keprník a Červenohorské sedlo (1010-1423 m.n.m.).Na exkurzi ve Velkých Losinách pak viděly výrobu ručního papíru.Samozřejmě hrály Lesní hru,ve které prošly historií lesa od počátku planety do současnosti.Plni příjemných zážitků a poznatků jsme pak odjížděli domů s oceněním a s dárky od sdružení TEREZA a Lesů ČR.

Naše ZŠ Chyšky si velice cení tohoto ocenění celoroční práce a těšíme se další spolupráci se sdružením TEREZA.Prostě:les byl u nás ve škole a my v lese!

Více na terezanet.cz.