Krajské kolo Eurorébusu v ČB

3. 5. 2009
(system)

Eurorébus je tradiční vědomostní soutěž o účast v Expedici po Evropě a spoustu dalších atraktivních cen. Letošní již 14.roč. je prožáky IIst. ZŠ nebo studenty SŠ, kteří mají rádi zeměpis, dějepis, přírodopis, ale i společenskovědní obory a mají "otevřenou hlavu" pro souvislosti těchto oborů lidské činnosti. Soutěž probíhá po dobu celého školního roku a utkávají se v ní jednotlivci, školní třídy i celé školy.

Hlavní cenou pro každou školní třídu, jejíž tým ve své věkové kategorii zvítězí a pro nejúspěšnější individuální soutěžící je Expedice Eurorebus, pětidenní poznávací atraktivní cestování po Evropě. Vedle toho žáci hrají také o počítačové vybavení pro svou školu a o další ceny. Škola, jejíž školní třídy si v průběhu soutěže povedou nejlépe získává putovní Pohár České spořitelny. Individuální odměny pro nejúspěšnější soutěžící představují např. mobilní telefony, MP 3 přehrávače, vkladové listy, předplatné časopisů a další hodnotné ceny.

Pořadatelem soutěže je obecně prospěšná společnost TERRA-KLUB a soutěž je zařazena do systému soutěží MŠMT ČR.
Soutěží se v kategoriích 6.-7.tř. ZŠ, 8.-9.tř. ZŠ a 1.-4.roč. SŠ.
V 1. fázi soutěže probíhají korespondenční, elektronická kola a doprovodné hry.
V nich získávají soutěžící body a na základě bodového zisku postupují nejlepší jednotlivci a školní třídy do veřejných krajských kol.
Do této soutěže se také pravidelně zapojují i žáci naší ZŠ Chyšky.
Bylo tomu tak i v lešním školním roce.
Veřejné krajské kolo pro Jihočeský kraj se letos uskutečnilo ve čtvrtek 30.dubna 2009 od 9.30 hod. v budově "Hostel Bobík" v areálu Vysoké školy zemědělské v Českých Budějovicích a žáci výše zmíněných škol se krajského kola zúčastnili.
Ihned po skončení krajského kola zveřejnil pořadatel vždy nejlepších 10 škol či jednotlivců.
Prvních 5 jednotlivců a družstev v každé kategorii pak postupovalo  na celostátní finále.
A jak si zástupci z naší školy vedli ?
Kategorie ZŠ,8.-9.tř., jednotlivci : Jan Zeman,9.tř.,který do krajského kola postoupil,  se soutěže jednotlivců nezúčastnil
Kategorie ZŠ,8.-9.tř.,družstva : 11.místo - 9.tř.,ZŠ Chyšky ( Jan Zeman, Ondřej Dvořák, Martin Prášek )
Kategorie ZŠ,6.-7.tř., jednotlivci : 18.místo - Nina Bardová,6.tř.,ZŠ Chyšky, 20.místo -  Dominika Trpková,6.tř.,ZŠ Chyšky
Kategorie ZŠ,6.-7.tř.,družstva : 15.místo - 6.tř. ZŠ Chyšky ( Nina Bardová, Dominika Trpková, Ladislav Mašek )

Ods. Mgr.Fuka Josef,uč. Z