Ekolínci

20. 11. 2016
Denisa Kolínská
les ve škole

Naše heslo zní: Ekolínku, Ekolínku, udělej si pro nás chvilku – chceme poznat přírodu i tu naši zahradu! Učíme se s tebou rádi, jsme společní kamarádi!

Touto říkankou probouzíme kamaráda Ekolínka, popletu Cibuláka a pomocníčky Kolíčky.

Našli jsme je už při zápisu do 1. třídy. Ekolínek nás seznamuje s naší „ Krásnou zahradou“. Vnímáme ji všemi smysly, pozorujeme změny, kterými zahrada prochází v ročních obdobích.Všechno zapisujeme, tedy spíše zatím malujeme do Ekolínkova zápisníčku. Vytvořili jsme si pravidla pro chování v přírodě, zahradě i ve škole. Máme svoje Ekolínkovo logo, které jsme sami navrhli.

V září jsme prožili čas sklizně, staráme se o smyslový chodníček a záhon jahod.

V říjnu čas listnatých a jehličnatých stromů. Poznali jsme, že naše lípa má ty nejhezčí barvy podzimu a jediný jehličnatý strom, který opadal, je modřín. Ve výuce využíváme všechny nasbírané přírodniny /kamínky a větvičky hlavně v matematice, plody, listy šišky i v dalších předmětech/.

Listopad je časem pro hmyz a další zvířata v přírodě. Časem  přípravy  na zimu. Jako detektivové sledujeme hmyzí hotel a zahradní jezírko. Pátráme po všech dutinách a škvírách ve stromech, v suché zídce a pod kameny.

Těšíme se na zimu. Čeká nás starost o krmítka, o ptáčky, opět spousta her a překvapení. Chystáme se do místního lesíka, abychom použili svoje znalosti při porovnávání života v lese a v naší „Krásné zahradě“.

 

Ekolínci 1. třídy a Lenka Pešičková

 

fotogalerie byla smazána