Ekotým poznával vodní říši

16. 9. 2016
Denisa Kolínská
ekoškola

Členové Ekotýmu a žáci 9.třídy ZŠ Chyšky se 12. září vypravili do Vodňan na třídenní pobytovou exkurzi. Program pro ně připravili v Mezinárodním environmentálním, vzdělávacím, poradenském a informačním středisku ochrany vod ve Vodňanech (MEVPIS).

 Po příjezdu proběhlo rozdělení účastníků do 4 skupin. Kapři, sumci, okouni a štiky plnili během pobytu zajímavé úkoly. První den se děti seznámily s druhy ryb, jejich anatomií a s raky. Bylo možné si také vyzkoušet házení vrhací sítí na cíl. Pondělní odpoledne jsme věnovali návštěvě kozí farmy v Bílsku. Majitelka nás provedla po farmě, ukázala nám dojírnu a výrobnu sýrů. Sýry jsme také ochutnali a velmi nám chutnaly.

V úterý ráno jsme nalovili zástupce planktonu a bentosu a s pomocí klíčů a mikroskopu jsme určovali jednotlivé zástupce. Odpoledne jsme se vypravili do Střední rybářské školy, kde jsme si prohlédli akvária a rybářské muzeum. Následoval venkovní program, zahráli jsme si environmentální hry, týkající se nejen vodních živočichů. Večer nás čekalo poutavé vyprávění potápěčky Martiny Karáskové o podmořském světě, doplněné fotografiemi a videem.

Poslední den našeho pobytu jsme pronikli do tajemného světa úhořů. Tento program probíhal na venkovním hřišti u střediska a putovali jsme s úhořicí Uršulou z Lipna do Sargasového moře. Poslední aktivita, která nás čekala, bylo lovení ryb. Vyrobili jsme si jednoduché pruty a připravili „těstíčko“. Podařilo se nám ulovit několik plotic, jelců a také okouna. Po obědě následovalo vyhodnocení soutěže. Nejlépe si vedli okouni, kteří nasbírali celkem 72 bodů. Certifikát o absolvování vodního programu obdrželi všichni účastníci.

Pobytová exkurze se uskutečnila díky finanční podpoře Jihočeského kraje a zřizovatele školy – obce Chyšky.

Ekotým ZŠ Chyšky

fotogalerie byla smazána