Den zdraví v ZŠ Chyšky

10. 4. 2017
Denisa Kolínská

Od roku 1950, kdy vznikla Světová organizace zdraví WHO, je 7. 4. celosvětovým Dnem zdraví. V tento den jsme si proto ve škole připomněli, že bychom měli neustále zlepšovat svou kvalitu života a dodržovat zásady správného životního stylu.

Společně jsme se sedmou třídou v rámci předmětu výchovy ke zdraví připravili 5 stanovišť, která symbolizovala nejdůležitější prvky zdravého životního stylu: zdravá strava, pitný režim, pohyb, spánek a relaxace. Děti po skupinkách postupně obcházely nachystaná stanoviště. Na jednom stanovišti na ně čekala ochutnávka (rajčátka s mozzarellou, bazalkou a olivami), kterou měly poznat pouze po chuti. Na dalších stanovištích pak mimo jiné sestavovaly výživovou pyramidu, změřily si tep před a po výkonu, zjistily, jaké mají BMI, či jaké nemoci jsou spojené se špatným stravováním. Nejpříjemnější pro všechny bylo pak stanoviště doprovázené relaxační hudbou, kde si povídaly o spánku a snech a zároveň si vyzkoušely správně dýchat a meditovat.

Posledním bodem tohoto dne byla zajímavá přednáška paní Z. Staňkové z OS Diacel o celiakii a cukrovce.

Děti si tento den užily, dozvěděly se spoustu zajímavostí, které využily na tvorbu plakátu o zdraví, zacvičily si, ochutnaly nová jídla a odpočinuly si, což je v dnešní hektické době velmi důležité.

Nikola Červenková a 7. třída

fotogalerie byla smazána