Podzimní tvoření

27. 11. 2017
Denisa Kolínská
spolek rodičů

Pro širokou veřejnost se v pátek 20. října konalo v areálu základní školy podzimní kreativní odpoledne. Toto podzimní vytváření uspořádal Spolek rodičů a přátel dětí a školy při ZŠ Chyšky. Účast byla vysoká – přišlo přes 50 tvořivých dětí.

Po milém přivítání a vyslechnutí pár nutných organizačních pokynů se děti rozešly na jednotlivá stanoviště. Paní Martina Fridrichová vyráběla s dětmi sladké oranžové marcipánové dýně s pendrekovou stopkou a jen pár dětí odolalo pokušení nesníst je. Středem pozornosti, a to nejen pro chlapce, bylo stanoviště s akuvrtačkou. Tu si přinesla maminka Barbora Kukačová. Vrtačka skvěle posloužila pro vytvoření otvorů v kaštanech pro zapíchnutí špejliček. Z této zajímavé práce byla na světě krásná zvířátka. Strašidelné zápichy - ducháčky z kaštanů a papírových kapesníčků děti vyráběly u paní Marie Koudelkové. Podzimní růžičky z javorových listů děti s pomocí maminek „motaly“ s paní Lenkou Caltovou. Masky na oslavení halloweenu malovaly a stříhaly děti s paní Lenkou Kváčovou. Děti si také mohly vyzkoušet dlabání a vyřezávání dýní. Na tomto venkovním stanovišti se dětem věnovala paní Jitka Kortanová. Pod jejich rukama vznikly krásné, nápadité, usměvavé ale i šklebící se dýně. Některé z nich byly k prohlédnutí před školou. Vše ostatní, co bylo zrovna potřeba, zajišťovala paní Michaela Chocholová.

Po náročném odpoledni všem vyhládlo. Sušenky, sladké řezy a buchty, které maminky napekly, přišly vhod. Zahřál nás připravený čaj a káva.

Když se začalo stmívat, byly děti už nedočkavé – těšily se na slíbený lampionový průvod. Maminky rozdaly lampiony a postupně je rozsvítily. Děti a rodiče vytvořili dlouhý průvod, který se přesunul na náves. Na žádost dětí jsme šli do „větší tmy“ na louku u hřbitova a pozorovali krásu rozsvícených lampionů. Nakonec jsme se vrátili zpátky ke škole a celou akci ukončili. Děti si odnesly lampiony, své výrobky a mířily ke svým domovům.

Na závěr bychom chtěli poděkovat vedení Základní školy v Chyškách za poskytnutí prostorů a všem maminkám, které se aktivně podílely na tomto krásném kreativním odpoledni.

                                                                                                               Spolek rodičů a přátel dětí a školy při ZŠ

 

fotogalerie byla smazána