Den Země

20. 4. 2018
Denisa Kolínská
aktuálně
ekoškola

Den Země je den věnovaný Zemi, který se každoročně koná 22. dubna. Tento svátek je ovlivněn původními dny Země, které se konaly při oslavách jarní rovnodennosti, 21. března, a oslavovaly příchod jara. V moderním pojetí jde o ekologicky motivovaný svátek upozorňující lidi na dopady ničení životního prostředí. První Den Země byl slaven 22. dubna 1970 v San Francisku. Cílem bylo zvýšit energetickou účinnost, recyklovat odpadky a hledat obnovitelné zdroje energie. Tato akce měla velký ohlas zejména mezi studenty.

OSN začala tento svátek slavit o rok později (1971). V roce 1990 se k Americe připojil i zbytek světa a 22. duben se stal Mezinárodním dnem Země.

V současné době slaví Den Země víc jak miliarda lidí ve více jak 193 státech světa. Den Země se tak stal největším  svátkem, který slaví lidé společně na celé planetě bez ohledu na původ, víru či národnost.

Naše škola se tradičně k oslavám připojila. V pátek 20. dubna se žáci zapojili se svými třídními učiteli do úprav školní zahrady. Chystaly se záhony, vysévala se semínka, vyráběl se hmyzí hotel, čistilo se jezírko. Každá třída vyrobila informační cedulku k zajímavému místu zahrady.  Ve druhé části dopoledne se promítaly filmy s ekologickou tematikou, na něž navazovaly aktivity využívající získané informace. 1. - 3. třída zhlédla loutkově animovaný snímek Moje sousedka, který představuje jeden den v životě dvou obyvatelek jednoho domu. Film na vtipném srovnání domácích zvyků dvou sousedek ukazuje, jak i drobná opatření šetří energii a peníze. 4. - 6. třída si při sledování animovaného snímku Jak to chodí na Zemi uvědomila lidskou závislost na automobilové dopravě. Nejstarší žáci (7. - 9.třída) se při sledování filmu Co se nenosí dozvěděli o upcyklaci.  Jedná se o metodu, která dokáže využít materiál z přebytečných výrobků k vytvoření produktu vyšší hodnoty. Své kolekce podle tohoto principu vytváří i estonská módní návrhářka Reet Ausová. Reet chce o nutnosti upcyklace přesvědčit vedení módních korporací. Využitím posledně jmenovaného snímku jsme se zapojili do kampaně Nekup to! Jedná se o projekt, který připravil Jeden svět na školách (vzdělávací program organizace Člověk v tísni).

 

 

fotogalerie byla smazána