Ekolové na poli a v sadu

15. 10. 2018
Denisa Kolínská
les ve škole

Zákonitosti podzimní přírody začali Ekolové zkoumat v září a říjnu.

 

První část našeho “ bádání” začala na poli za bývalým Žáčkovým lesíkem. Cílem vycházky bylo především zjistit vše o polní plodině, která se zde pěstuje. Dále sebrat

z daného území co nejvíce vzorků z rostlinného i živočišného systému. Začala práce přímo

v terénu a dále zpracování vzorků ve venkovní učebně školy. Pomocí atlasů rostlin a živočichů, obrázků a lup jsme třídili,určovali a zkoumali. Bylo jasné, že bývalé kukuřičné pole i po sklizni obsahuje množství náletů obilí, zbytky kukuřice, plevele, plody a semena stromů i keřů. Zahlédli a zapsali jsme i počet a druhy ptáků a hmyzu, jejich pobytová znamení. Odebrali jsme vzorek půdy. Zjistili jsme, že opět funguje vzájemné propojení ekosystémů rostlin i živočichů. Zpracované vzorky jsme vystavili ve třídě.

 

Další částí “bádání” byla vycházka do sadu U Koubových. Cíl si žáci stanovili sami. Sebrat co nejvíce vzorků ze sadu, pozorovat podzimní změny dřevin, bylin i živočichů. Na místě začalo počítání stromů, určování druhů dřevin, sběr zdravých i napadených plodů, listů, vzorky kůry, našli jsme i mrtvé dřevo, houby, lišejníky. Také jsme ze sadu nabrali vzorky půdy pro srovnání s půdou pole.

V učebně se žáci rozdělili do skupin. Sami začali opět vzorky třídit a přemýšlet, co by se

s nimi dalo dělat.. Co umím? Co zjistím? Co si ověřím? Po překřikování začalo vážení plodů, měření listů, délky těl bylin, pozorování kvality půdy lupou, mikroskopování listů, plísní, bakterií, zakreslování a porovnávání výsledků měření ve skupinách.

Zájem a pracovní elán nebral konce. Bohužel, některé vzorky byly snědeny - i ochutnávka byla součástí pozorování.

 

Cíl vycházek a jejich následná aktivita ve skupinách nás opět posunula dál. Těšíme se na další bádání a zkoumání, které bude zaměřeno přímo na les v zimě.

 

Lenka Pešičková a třeťáci

 

fotogalerie byla smazána