Návštěva Pražského hradu

8. 10. 2018
Denisa Kolínská
aktuálně

U příležitosti 100. výročí vzniku samostatné Československé republiky se Kancelář prezidenta republiky společně se Správou Pražského hradu rozhodly otevřít jinak nepřístupné reprezentační prostory Pražského hradu. Toho využili i žáci Základní školy Chyšky a společně se svými učiteli se v pátek 5. října do hlavního města vypravili. Čekal je opravdu nevšední zážitek. Procházeli reprezentačními prostory Pražského hradu, které jsou spjaty nejen se současnou činností prezidenta republiky (jde o místa, kde prezident např. jmenuje vládu, soudce, přijímá velvyslance a podobně), ale jsou spojeny i s celou republikánskou tradicí naší země, neboť k podobnému účelu slouží tato místa již od dob vzniku samostatného státu. Prohlídka byla doplněna doprovodným odborným komentářem a fotografickými panely dokumentujícími činnost prezidenta republiky v historickém kontextu.

Dalším cílem chyšeckých žáků při návštěvě Pražského hradu byla výstava Doteky státnosti. Výstava představuje celou řadu unikátních exponátů, vážících se k našim dějinám od dob nejstarších až po současnost. Návštěvníci zde mají možnost dozvědět se mnoho o státní symbolice či obdivovat předměty, kterých se dotýkaly slavné osobnosti našich dějin. Vystaveno je například sako Jana Kubiše, které měl na sobě v okamžik, kdy házel bombu na automobil se zastupujícím říšským protektorem Heydrichem, skafandr jediného československého kosmonauta Vladimíra Remka, motocykl Hradní stráže z období prezidenta Václava Havla, psací stůl prezidenta T. G. Masaryka nebo kompletní sbírka státních vyznamenání od roku 1922 po současnost.

Poté následovala už jen cesta domů a vstřebávání nových poznatků. Akce byla určena žákům druhého stupně a jízdné do Prahy a zpět hradil Spolek rodičů, přátel a dětí školy při ZŠ Chyšky.

Monika Bardová

 

fotogalerie byla smazána