Halloween

1. 11. 2018
Denisa Kolínská
aktuálně

Každoročně se v naší škole slaví anglosaský lidový svátek Halloween. V minulých letech byly pro děti připraveny soutěže spojené s touto tematikou. Letos byla připravena pouze jedna velká soutěž. Již od začátku října se všechny děti za pomoci rodičů pečlivě připravovaly na tento velký den – na halloweenskou soutěž o nejpovedenější kostým. Soutěž probíhala jako módní přehlídka, všechny děti se postupně vystřídaly na přehlídkovém mole. Porota, složená z paní knihovnice Kváčové, paní ředitelky Bardové, paní zástupkyně Tvrdíkové, zástupce ze sedmé třídy Ivety Ondráčkové, osmé třídy Jakuba Jindráka a deváté třídy Terezy Kváčové, hodnotila všechny kostýmy pečlivě. Pro naše malé spolužáky byli k ruce žáci šesté třídy, kteří je doprovázeli během přehlídky. Hodnotilo se ve třech kategoriích. Vítězové jednotlivých kategorií jsou zapsáni níže.

I.    kategorie – 1. a 2. třída

        1.       místo: Antonín Jakeš

        2.       místo: Amálie Kukačová

        3.       místo: Rozárka Kortanová

II.    kategorie – 3. a 4. třída:

       1.       místo: Lukáš Chochole

       2.       místo: Jan Čapek

       3.       místo: Prokop Fridrich

III.    kategorie – 5. třída:

       1.       místo:  Adéla Tejnorová

       2.       místo: Štěpánka Prášková

       3.       místo: Julie Sirotková

 

Něco málo k Halloweenu:

Halloween připadá každoročně na 31. října. Jedná se o původně keltský svátek, který se slaví téměř po celém světě. Halloween se slaví v předvečer všech svatých, lidé věřili, že v tuto noc přicházejí duchové mezi živé. Proto se začali převlékat do kostýmů, aby tyto bytosti zmátli. Později už se lidé začali převlékat pouze pro zábavu. 

Mezi typické znaky svátku patří jednoznačně vydlabané dýně, kterým se říká  Jack-o'-lantern. Do dýní se vkládá světýlko, nejčastěji svíčka, aby posvítila duším zemřelých a ony se dostaly zpět do podsvětí.

Trick or treat („Dejte mi koledu, nebo vám něco provedu“)  je dalším zvykem. Jedná se o koledování dětí. Děti chodí v maskách dům od domu a žádají sladkosti – Trick. Pokud sladkost nedostanou, sešlou na dům kletbu – Treat. Většinou se jedná o malé záškodnictví, např. dávají pastu na kliku od dveří.

S halloweenskými průvody se nejčastěji setkáme ve velkých městech. Zde děti soutěží o nejoriginálnější kostým podobně jako v naší škole. Nejznámějším průvodem je The Village Halloween Parade.

 

 

fotogalerie byla smazána