Ekolové 3.třídy a cesta jarní vody

26. 3. 2019
Denisa Kolínská
les ve škole

22. března se vydali Ekolové na další výpravu.

Datum výpravy připadl na “Den vody”. Neživou přírodou a zvláště vodou se zabýváme i v učivu prvouky. Téma nám tedy krásně zapadlo do jarního plánu. Už ve škole jsme se seznámili s vodou jako látkou, jakou funkci plní na Zemi, jaké prostředí vytváří pro život. Sestavili jsme koloběh vody v přírodě. Následovala výprava k rybníku “Panský”.

Jako obvykle jsme se rozdělili do pracovních skupin. Ty měly za úkol sledovat výskyt vody cestou k rybníku, sběr vzorků přírodnin, pobytových znamení a vše zaznamenávat do záznamových karet, které budou dále zpracovány v hodinách prvouky.

Voda nás neustále upozorňovala, že jdeme správným směrem. Zjistili jsme, že všechen sníh opravdu roztál. Tam, kde byla půda nasycena vodou, se vytvořila malá jezírka. Více vody se objevilo ve strouhách kolem cesty. Jen blatouchy jsme ještě nezahlédli. Zkoumali jsme funkci meliorací, tedy odvodnění louky směrem k rybníku.

Panský rybník byl připravován k sobotnímu výlovu. Dobře jsme tedy viděli přítok i odtok vody, stavbu rybníka, jeho vrstvy v hrázi, spleť kořenového systému stromů. Zjistili jsme, že odtok se rozlévá v podobě mokřadu pod hrází do části lesa. Je velmi důležitý pro zadržování vody v krajině.

Ověřili jsme znovu propojení živé i neživé přírody.

Našli jsme na hrázi první podběl. Spoustu kvetoucích jív. V rákosí a přepadové části rybníka se leskla pobytová znamení vydry, v korytu odtoku vody se mihla vodní myš, na hladině byly dobře vidět hřbety kaprů. “Liška! Mrtvá liška!”, křičel Dáňa. V části lesa uviděl opravdu tělo lišky. Opatrně jsme celé místo obešli. Cestou jsme splétali příběh, jak asi zemřela.

Jarní výprava byla pro všechny velkým zážitkem. Vůbec se nám nechtělo zpět.

Všem doporučujeme hru “Na tiché stromy” - uslyšíte šumící cestu vody a zjistíte, že voda je dar opravdu pro všechno živé i neživé.

Určitě nás čeká krásné jaro a moc se těšíme na léto a letní výpravu na místní louky.

 

Ekolové 3. třídy a Lenka Pešičková

fotogalerie byla smazána