Ekolové v zimě - výprava za jehličnany

11. 2. 2019
Denisa Kolínská
les ve škole

Les je zimní téma pro zkoumání ekosystémů podle plánu Ekolů 3. třídy. Živá i neživá příroda a především hlubší seznámení  se životem jehličnanů.


7.února jsme uskutečnili výpravu za modříny, smrky, jedlemi a borovicemi. Venkovní teplota -6 0C. Zkrátka pořádná zima. Sněhu bylo opravdu víc než dost, a proto je pohyb v přírodě obtížnější, s největší opatrností. Pohybovali jsme se v okolí školy.

Cílem byl sběr charakteristických vzorků jehličnatých stromů - větvičky, jehlice, šišky, semena, kůra.

Žáci se rozdělili do tří badatelských skupin: Badatelé, Badatelé přírody a Přírodníci. Každá skupina pracovala samostatně, společně nás velmi zaujala frotáž kůry jednotlivých stromů. Našli jsme stopy kuny, kosa, zvonků a vrabců, pobytová znamení zajíce. Prakticky jsme s velkým zaujetím ověřili zákonitosti skupenství vody. Dáňa s Prokopem zjistili, že tání sněhu závisí nejen na teplotě, ale i na množství sněhu a ledu.


Ve třídě následovalo třídění přírodnin, vážení, měření, zakreslování, porovnávání výsledků skupin. Nejvíce jsme si užili pozorování vzorků v mikroskopech. Vše jsme zaznamenávali do badatelských protokolů.


Závěry nás přesvědčily, že živá i neživá příroda pracuje i v zimě ve vzájemném propojení. Příroda jen odpočívá, nabírá sílu. Úloha sněhu a zimních teplot je velmi důležitá.

S praktickými zkušenostmi s jehličnany postoupíme dál do jarní přírody, do okolí lesa.


Ekolové 3. třídy a Lenka Pešičková

 

fotogalerie byla smazána