Lyžařský výcvik

26. 1. 2020
Denisa Kolínská
aktuálně

V termínu od 20. 1. 2020 do 24. 1. 2020 jsem měla možnost zúčastnit se lyžařského výcviku v prostorách skiareálu Monínec, společně s mými spolužáky ze sedmé, osmé a deváté třídy. Lyžařského výcviku jsme se zúčastnili v hojném počtu – 15 osob + 2 instruktoři (Mgr. Jakub Barda, Mgr. Denisa Kolínská).             

Každý den jsme se scházeli před školou v 8:10, kde jsme si vyzvedli lyže a další potřeby pro lyžování, vyčkali jsme na příjezd minibusu, naložili své věci a vyrazili jsme vstříc našemu lyžařskému dobrodružství. V minibuse nebylo místa nazbyt, ale pokaždé jsme si nějak poradili a do minibusu se spořádaně „naskládali“. Po příjezdu jsme dostali skipasy, obuli si lyžařské boty, rozcvičili se a šli ke svahu. Hned první den jsme se rozřadili do dvou skupin – začátečníci a pokročilí + snowboardisté. Skupinu začátečníků vedl Mgr. Jakub Barda, skupinu pokročilých lyžařů a snowboardistů Mgr. Denisa Kolínská. Skupina začátečníků (kde jsem se mimochodem nacházela i já) se první den učila lyžovat na malém svahu pod hotelem, kde jsme se učili základy lyžování – umět se na svahu zvednout, brzdit, dokázat si nasadit a sundat lyže, správný lyžařský postoj a dokázat se otočit na místě. Na brzdění nás Mgr. Barda naučil skvělou pomůcku, tedy když brzdíme a dáváme špičky nohou k sobě a paty od sebe, děláme takzvanou „pizzu“, když jedeme bez brzdění a lyže máme rovnoběžně vedle sebe, děláme „špagety“. Tímto způsobem jsme se dokázali naučit zabrzdit i ve chvíli, kdy se na to předem nepřipravujeme, to znamená, např. když si na poslední chvíli všimneme lyžaře vedle nás, musíme v daný okamžik zabrzdit, aby nedošlo ke srážce. V úterý jsme se stále učili na malém svahu pod hotelem, dělali jsme cviky z předešlého dne + jsme se ještě naučili dělat obloučky v pluhu. Protože jsme ve středu už všichni začátečníci zvládali základy lyžování, přesunuli jsme se na velký svah, kde jsme zůstali až do pátku.          

V průběhu dalších dní jsme vypilovávali naši techniku, několik začátečníků se přesunulo do skupiny pokročilých a naopak -  několik pokročilých se přesunulo do skupiny začátečníků, aby si někteří z pokročilých uvědomili správný lyžařský postoj a naučili se správné lyžařské návyky.                                                                  

Celý lyžařský výcvik hodnotím kladně, velice jsem si ho užila, jsem opravdu ráda, že jsem se naučila lyžovat a mohla jsem se zúčastnit. Ještě bych chtěla poděkovat našim skvělým instruktorům, kteří s námi měli velkou trpělivost, a také panu řidiči minibusu, bez kterého bychom se do skiareálu ani nedostali.

Michaela Marešová

 

fotogalerie byla smazána